Memòria del 1714


Casa de la Bolla. Barcelona.
El curs 2013-2014 començarà coincidint amb les commemoracions  del 300 aniversari del final de la Guerra de Successió (1702-1714). D'aquests fets els escolapis no en van ser aliens, doncs al contrari, van restar al costat dels vençuts i les seves cases van quedar sense recursos. El col·legi de Moià patí dos incendis ocasionats per les tropes borbòniques, el d'Oliana va perdre la majoria de les propietats, fet que li va ocasionar la ruïna econòmica, i a més d'haver de lamentar la mort del germà Simeó Viladebaix d'un tret de la guardia nocturna, que el va confondre amb un bandoler. L'edifici de l'Escola Pia de Balaguer va quedar en runes pels efectes directes de la guerra. Com la majoria dels habitants del Principat, els escolapis van sobreviure en un estat de pobresa extrema.

D'altra banda també cal destacar que entre els edificis històrics que pertànyen a l'Escola Pia hi ha la Casa de la Bolla, al carrer de Sant Antoni Abat. L'edifici estava al costat del portal de Sant Antoni i havia pertangut a la Generalitat, que l'usava pel control de mercaderies i persones a l'entrada de Barcelona. El 1816 el rei Ferran VII va cedir-lo als escolapis per ampliar les aules de Sant Antoni. La relació amb la guerra de successió és que en el seu interior s'hi van refugiar l'11 de setembre de 1714 els resistents de Barcelona poc abans de signar la capitulació el dia següent.

Coberta del llibre.
Des d'aquest blog tenim la intenció d'oferir eines per a professors i estudiants per al les seves classes i treballs de recerca. Hem obert una nova pàgina al blog amb informació sobre la nostra proposta de treball a les Institucions Educatives i d'una manera més general sobre la societat catalana del segle XVIII. També anirem publicant entrades amb articles, comentaris de documents i notícies al voltant dels fets històrics de la Guerra de Successió. 

Com a primera proposta, recomanem la lectura d'un llibre de recent aparició: 1714: el setge de Barcelona, escrit per Guillem H. Pongiluppi i F. Xavier Hernández Cardona i publicat per Angle editorial. Aquest llibre es podia adquirir conjuntament amb 'El Periódico de Catalunya' el proppassat diumenge 8 de setembre. El llibre té una evident voluntat divulgativa i està generosament il·lustrat. És ideal per introduïr-nos en la història de la guerra en particular i de la societat del segle XVIII en general. Molt indicat per a les etapes tant de l'educació primària com la secundària. Les il·lustracions reconstrueixen la imatge de la Barcelona d'inicis del segle XVIII, reproduccions de plànols de l'atac, combats, etc.



Pàgina interior, amb descripcions de l'uniforme d'un fuseller del regiment d'Infanteria de la Diputació.



Comentaris